Take the 2-minute tour ×
Arqade is a question and answer site for passionate videogamers on all platforms. It's 100% free, no registration required.

I am playing the Big Dig mod pack using the Technic Platform. Up until about a day ago, my world was pretty normal - creepers, slimes, etc. However, now it seems that I don't have any hostile mobs spawning.

I think it might have to do with when I fell through the bottom of the world after going too deep into multiple Dimensional Doors...when I came out, I was 20+ kilometers from home in the middle of the ocean, where I found a huge dungeon full of spawners. I raided the dungeon for awhile and then spent a long time trekking back to my base.

Are there any "quick fixes" I should try to see if I can get mobs to start spawning again? Could it be the "Mob Extinction" issue? What should I do?

EDITED TO ADD: I think I have at least a partial confirmation that the issue has to do with spawn limits, etc. I traveled to the Nether last night for some Nether stuff, and there were Ghasts a-plenty, along with Zombie Pigmen and Blazes. Also, monster spawners still work in the Overworld - it just seems that there's no random spawns.

share|improve this question
    
check your difficulty setting under options –  ratchet freak Mar 24 '13 at 4:36
    
Oh, yeah, sorry, didn't mention it, but yes, I am not on peaceful, I'm on normal. –  TARehman Mar 24 '13 at 4:38
    
check if /gamerule doMobSpawning shows true –  Alvin Wong Mar 24 '13 at 8:01
4  
Every time I read the title to this question, I see profanity. I swear it's a subliminal message or something... –  EBongo Mar 24 '13 at 19:36
    
@AlvinWong Yes, doMobSpawning is true. –  TARehman Mar 24 '13 at 19:39
add comment

3 Answers

up vote 2 down vote accepted

This was related to the Dimensional Doors mod, and it is now resolved with newer versions (I am running 1.3.2 with my install of Big Dig and it is all fine, and mobs are back).

Reference can be found here.

share|improve this answer
add comment

The real problem is that you have some mods installed that prevent mob de-spawning, and the dungeon that you raided probably had lots of mobs in there, not leaving room for any more to spawn.

share|improve this answer
    
Is there a way for me to manually whack all the mobs, so that I could get back to normal spawning? –  TARehman Mar 24 '13 at 19:39
1  
Shouldn't that be irrelevant once those chunks are unloaded? –  SevenSidedDie Mar 24 '13 at 19:44
    
@SevenSidedDie I think the user is saying that there's some kind of issue because I have mods that prevent / alter the chunk and spawning code? –  TARehman Mar 25 '13 at 13:05
1  
You could switch to peaceful and then back to normal or hard (whichever you're playing on). This will effectively kill all hostile mobs. –  MBraedley Mar 25 '13 at 13:33
    
You can also take a look at this question from a while ago. –  MBraedley Mar 25 '13 at 13:57
add comment

Trolling the forums I found other people having the same issue. I believe it has something to do with the dimensional doors mod. After people come back from Limbo it seems to be shutting off the overworld mobs.

share|improve this answer
    
Yes, I think that this must be the issue. Can you put a link to the forum post in your answer? I want to accept it but I think we should link out to the right post. –  TARehman Apr 2 '13 at 13:47
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.