Take the 2-minute tour ×
Arqade is a question and answer site for passionate videogamers on all platforms. It's 100% free, no registration required.

I play Minecraft 1.5_01 and I have my own server. During multiplayer, whenever I try to place a block, it disappears about 3 seconds later. When I destroy one, it reappears after about 3 seconds.

Also, I can't use crafting tables, furnaces, chests, dispensers, or beds.

Can someone help me?

share|improve this question
2  
That sounds like textbook latency issues (lag). I think you'll find you're virtually unable to place paintings, signs, boats, and minecarts as well. –  ElfSlice Apr 28 '11 at 20:38
    
Sometimes this happens to me, and it's almost always due to poor internet connection. Try disconnecting/reconnecting to the internet, restarting the server, or just waiting a while. –  Keaanu Apr 28 '11 at 21:07
    
nothing works!! –  user9090 Apr 28 '11 at 21:17
    
Also, try restarting your server. My second-worst lag experience was fixed instantly with a server restart. –  SevenSidedDie Apr 28 '11 at 21:40
    
I've done that many times already. –  user9090 Apr 28 '11 at 21:45

3 Answers 3

Have you moved away from your spawn point? The area around the spawn point can only be altered by administrator ("op") players. Either move away from spawn (about 20 or 30 blocks), give yourself op, or disable spawn-protection by adding spawn-protection=0 to your server.properties file.

If you have done any of these, then your connection to the server is bad and you're experiencing desynchronisation between the server and client. The problem then is either your server acting up (is it modded?), or with your network connection / the network code at the operating system level and not Minecraft. Make sure your JVM is up-to-date at the very least, as I've experienced multiple minutes of lag loading chunks and opening containers when running the latest Minecraft on an outdated JVM on Windows.

If it's your server acting up, try restarting it. If you're running a modded server, make sure you're using the most recent stable version to avoid bugs that could cause an unstable connection.

share|improve this answer
    
what is JVM? :/ And I use mac. –  user9090 Apr 28 '11 at 20:55
    
@user9090 Java Virtual Machine. java.com –  Resorath Apr 28 '11 at 20:59
    
@9090 If you're on a mac, Java is updated by Apple. To check if you have an update waiting (which, if so, would probably be why Minecraft is behaving badly): choose the Apple menu at top-left → "Software Update…". If you need to update your JVM, there will be an item in the Software Update app named something similar to "Java update". –  SevenSidedDie Apr 28 '11 at 21:07
    
there's no update there –  user9090 Apr 28 '11 at 21:12
    
@user9090: For Macs, the Java version is tied to the version of OS X. If you need a newer version, you'll have to upgrade your OS (Yes, this is crazy. Also, true. =P) –  Satanicpuppy Apr 28 '11 at 21:30

Were you sneaking when it happened? This occurs all the time on my Minecraft server and the only solution I have found is to place or destroy blocks while standing.

share|improve this answer
    
No, this happens all the time. I can never place blocks. –  user9090 May 21 '11 at 10:51
up vote -2 down vote accepted

The problem solved itself somehow.

share|improve this answer
    
That's...really not helpful to anyone except you. –  John the Green Jan 8 '12 at 2:18

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.