Sign up ×
Arqade is a question and answer site for passionate videogamers on all platforms. It's 100% free, no registration required.

This question already has an answer here:

In my computer I have both a Sound Blaster Live! 5.1 SB0220 card and a Realtek ALC850 chipset on an MSI K9N4 nForce 500 motherboard. My game crashes on launch, just after the Bethesda logo fades. I've tried both cards with multiple drivers, with the same results.

I've seen the workaround which involves changing the audio sample rate to 16bit 44100Hz, but to the best of my knowledge, both cards seem to only support a 16bit 48000Hz sample rate. Are there any other workarounds, or does Skyrim simply not support my hardware?

share|improve this question

marked as duplicate by galacticninja, aytimothy, Studoku, Mathias711, Lokuzt Jun 6 at 15:16

This question has been asked before and already has an answer. If those answers do not fully address your question, please ask a new question.

Skyrim does support the motherboard with Realtek audio chipset. I would guess it's the Soundblaster card with old drivers. – Precog DragonBorn Nov 23 '11 at 0:30
I've got Skyrim running with 48kHz. Have you given it a try? – Kyte Nov 23 '11 at 0:53
I removed the Sound Blaster card and all drivers except for Realtek AC'97 version 6305 and I still have the same crash. – Dempf Nov 23 '11 at 2:47
@Dempf Did the most recent Skyrim patch fix this issue for you? – galacticninja Dec 12 '11 at 2:43
You may also want to check that your video card settings are set to actually use the proper video card. For example, mine was set by default to use the integrated instead of my gpu. – rlb.usa Jan 17 '12 at 16:49

1 Answer 1

I had a similar problem when installing Skyrim and my problem was the ATItray tool and the option "Swap pixel median" from the extended option in the 3D menu.

I recommend to uninstall the ATI tray tools or to disable this option.

share|improve this answer

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.